Liigu edasi põhisisu juurde

Otsingutulemused

Alustasime segapuistute näidisalade rajamisega

17.04.2024
Metsa istutamine
Foto: Argo Orumaa

Selleks, et Eesti metsad saaksid muutuvas kliimas edukalt kohaneda ja tervena püsida, tutvustame LIFE-SIP AdaptEST projektis metsaomanikele segametsade kasvatamise võimalusi, katsetades erinevate puuliikide ja nende kooskasvatamise võimalusi üle Eesti.

Metsaomanikele ja metsa majandajatele loome segapuistute näidisalad, et välja selgitada, milliseid puuliike ja nende erinevaid kombinatsioone oleks kliimamuutusi arvestades majanduslikult mõttekas tulevikus kultiveerida. Eesti Erametsaliit ja Eesti Maaülikool on juba alustanud segapuistute näidisalade rajamisega Harju-, Lääne-Viru-, Pärnu-, Tartu- ja Valgamaale. 

Aprilli alguses alustati istutustöödega Harju- ja Tartumaal ning tööd jätkuvad ka teistel näidisaladel. Plaanis on kolmel aastal järjest istutada näidisaladele erinevate puuliikide segusid, kasutades nende erinevaid segamisviise. Sel aastal istutatakse segud rida+rida viisil, kus kahe liigi puhul vaheldub liik igas reas. Kokku kasutatakse 11 erinevat segu, milleks on harilik tamm ja harilik kuusk, harilik tamm ja harilik pärn, euroopa lehis ja harilik kuusk, euroopa lehis ja harilik mänd, euroopa lehis ja arukask, siberi lehis ja harilik kuusk, siberi lehis ja harilik mänd, siberi lehis ja arukask, harilik kuusk ja harilik vaher, harilik ebatsuuga ja harilik kuusk ning harilik ebatsuuga ja arukask. Maatükid ümbritsetakse taradega, et kaitsta tulevasi puistuid ulukite eest.

LIFE-SIP AdaptEST projektiga astume olulisi samme, et tagada meie metsade jätkusuutlikkus ja vastupanuvõime muutuvas kliimas.